Last update: 01 November, 2019

Lyrische Sopraan Opera Classical Crossover

Aliona Staricova


Redactie van deze Nederlandse satelliet-pagina van Aliona Staricova: Kees Swenne
Officile webpagina's (Italiaans) van Aliona Staricova vindt u op Weebly en Facebook
Neem kontakt op met Aliona Staricova (talen: Engels, Italiaans, Russisch) via Facebook, of via de knop "Testo Pulsante" op de Weebly pagina


Aliona Staricova studeerde piano en zang in Ukraine, en ontwikkelde zich vanaf 1995 als lyrische sopraan aan het Conservatorium van Moldavi. Zij debuteerde in 2002 in het Nationaal Theater van Moldavi in de rol van Santuzza in Mascagni's Cavalleria Rusticana en in de rol van Clarina in Rossini's La Cambiale di Matrimonio. Van 2002-2005 vervulde zij diverse rollen in concertante operauitvoeringen in het Rostov State Philharmonic Center.

In 2006 vestigde zij zich in Itali, waar zij zich aan de Accademia d'Arte Lirica in Osimo specialiseerde in het repertoire van Bellini, Verdi en Puccini. Zij volgde lessen bij R. Kabaivanska, W.Matteuzzi en A.Juvarra en nam deel aan het concertante operaseizoen van het Teatro La Nuova Fenice di Osimo.

Tijdens het Macerata Opera FestivalIn 2007 vervulde zij de rol van Dama di Lady (dama di compagnia) in Verdi's Macbeth (dirigent D. Callegari) en de rol van Clotilde in Bellini's Norma (dirigent P. Arrivabeni, regie P.L. Pizzi). In het seizoen 2007-2008 maakte ze deel uit van het Coro Lirico Marchigiano V. Bellini verbonden aan Teatro delle Muse di Ancona. In het zelfde Teatro delle Muse in Ancona trad zij in 2008 op in de opera-concert serie, als sopraan in het kwartet van solozangers in Verdi's Requiem.


Madame Butterfly in het Teatro Ventidio Basso in Ascoli Picena (2015)

In 2010 volgde zij de masterclass van G. Merichi. In 2011 nam zij als soliste deel aan een aantal concertante opera uitvoeringen in de Marche regio, met name was zij te gast in de bekende Premio Vallesina en bij het Festival Internazionale Adriatico Mediterraneo. In het seizoen 2012-2013 zong ze Lola in Mascagni's Cavelleria Rusticana (dirigent C. Delfrate) en Kate Pinkerton in Puccini's Madame Butterfly (directie R. Palumbo en A. Bernard). In het seizoen 2013-2014 was zij in Rostov, Rusland, waar zij de rol van Musetta in Puccini's La Boheme vervulde, en Tosca zong in een concertante uitvoering van Puccini's gelijknamige opera. In 2014 was ze in Astana in Kazachstan, en maakte daar deel uit van de producties van Gounod's Faust en Verdi's Nabucco. In 2015 vervulde zij de rol van Kate Pinkerton in Puccini's Madame Butterfly (P.L. Pizzi) met voorstellingen in het Teatro Ventidio Basso in Ascoli Piceno, het Fondazione Teatro della Fortuna in Fano en het Teatro Dell' Aquila in Fermo.


Aliona Staricova als Lola, in Cavalleria Rusticana (2013)

Recentelijk is Aliona Staricova zich meer op het classical crossover genre gaan toeleggen: het vertolken van liederen uit het populaire repertoire door klassieke artiesten.

In 2012 registreerde zij een CD met lyrisch repertoire van Verdi, Puccini en Mozart. In 2015 registreerde zij haar eerste crossover CD "Expressions" met vooral klassiek Napolitaans repertoire. In 2016 registreerde zij haar tweede crossover CD "My music affair". Klik hier voor een video sample.